ЛАМИНИРАН ПАРКЕТ


Ламиниран паркет

Какво представлява ламинатът?

Структура на ламината
Ламинираният паркет или накратко наричан ламинат е вид подова настилка, отличаваща се с добър външен вид и лесно почистване. Ползва се в закрити и сухи помещения у дома или в офиси. Ламинтът е направен от 4 слоя материал:
  1. Защитен слой - съставен от меламинови смоли примесени с графит. Представлява износоустойчивият слой на ламината, който се обозначава с латинските букви AC и арабски цифри. Колкото по-висока е цифрата, толкова по-устойчив на износване е ламинираният паркет.
  2. Декор - Декорът на ламината се печата с високо качество върху хартия в различни цветове и шарки. Най-често те представляват имитация на различна дървесина от природата.
  3. Сърцевина - Основата на ламината е направена от пресовани дървесни частици, примесени с различни смоли и лепила.
  4. Запечатващ слой - Долният слой е тънък фазер покрит с лак за водонепроницаемост, който предпазва дървесните частици от моемане на влага и издуване на ламелите.

Монтаж на ламиниран паркет

Съвременните ламинати се монтират на клик система. Всеки производител на ламинат има своя закопчаваща система и правилният начин за съединяване на ламината е указан на листовките в кашоните. Общите правила за всички марки ламинат са, че трябва да имат разминаване на ламелите от минимум 30 см., също така се оставя технологична фуга между ламината и стената от минимум 1 см. на всеки 7 метра дължина. Задължително условие преди да се положи ламинатът е подовата замазка да е равна с не повече от 2 мм. денивилация.
Монтаж на ламинат и первази Цена монтаж на ламинат
Монтаж на Ламинат над 12кв.м. 4 лв./кв.м.
Монтаж на PVC первази 2 лв./л.м.
Монтаж на MDF первази 6 лв./л.м.
Монтаж на Трислоен паркет 10 лв./кв.м.
Монтаж на Мокет 6 лв./кв.м.
Монтаж на Мокетени первази 2 лв./л.м.

Монтаж на Первази

Монтажът на первази изисква различни способи при различните первази. Подовите первази биват PVC, MDF и дървени.
PVC-то се отлиава с добра гъвкавост и отлично прилягане към пода и стените. Монтажът е бърз и лесен. За PVC первазите има изработени външни и вътрешни ъгли със същата разцветка. Те осигуряват гладко преливане на перваза без фуги и ръбове.
MDF первазите са податливи на леко огъване. При неравни стени и подове те остават фуги. Фугите могат да се силиконират и боядисат при нужда. MDF первазът е имитация на истинското дърво. Той има за цел да придаде по-автентичен вид на дърво на разумна цена.
Дървеният перваз е класика. Най-често се използва за завършване на естествени паркети, за да не се наруши натуралното звучене на настилката. Первазите са скъпи и трудни за обработка, заради жилестата им структура. При разкрояването им се използват само висококачествени машини.

Монтаж на Трислоен паркет

Монтажът на трислойния паркет наподобява монтажа на ламинат, с разликата че дъските тук са по дълги и по-тежки. Трислойният паркет се състой от три пласта дървесина. Те са много чувствителни към вода. Един евентуален теч върху паркета, би го разделил на отделните му пластове. Предимство на трислойния паркет е, че издържа на износване и като естествено дърво има високи топлоизолационни свойства. Трислойният паркет може да се лепи за пода с подходящо еластично лепило или да се постави върху подложка без лепене. Цената на трислойния паркет варира от 40лв./кв.м. за честосрещана дървесина до над 200лв./кв.м. за екзотични дървета, като махагон например. Високата цена на трислойния паркет, води до нуждата от качествен монтаж, първо за да се намали разхода до минимум и второ да се монтира така, че да не се създават предпоставки за издуване на паркета, което би го повредило необратимо.

Монтаж на Мокет

Поставянето на мокет се извършва върху равен и гладък под. Желателно е това да е саморазливна замазка. Парчето мокет се разкроява в помещението където ще бъде положено. Нагъва се на руло и малко по малко се подлепя с подходящо лепило. Освен за неподвижност на мокета, лепилото играе и изолационен слой между замазката. Това е от голямо значение при пране на мокета. Плътно поставено, лепилото не позволява водата да пронива до замазката. Намокрянето на замазката би довело до трудно изсъхване, в следствие на което ще започне гниене и мухлясване на мокета.
За мокета се шият первази от същото руло, което сме взели. Поставянето им към стената става постредством лепене.

Монтажи за Варна.