Ремонт на Баня


Цялостен ремонт на баня

Ремонтът на баня се състои от няколко основни етапа, първият от който е проектирането. При проектирането се позиционират ВиК и ел. изводите за мивката, душа, моноблока, бойлера, сифоните, вентилатора и осветлението. Прави се зоново разпределение на избраните плочки, чрез 3D визуализация и се закупуват всички избрани мебели, санитария и оборудване.
При втория етап се преминава към подготвителни дейности. Изключително важно е преди лепенето на плочките да се подмени остарялата ВиК система, за да се избегнат течове и наводнения. По стените на банята се нанася вароциментова мазилка, която е подходяща за мокри помещения. Тя се измазва под перфектна нивилация, защото ще служи за основа на плочките, които трябва да бъдат залепени по технология на нанасяне с назъбена маламашка. Подменя се остарелият подов сифон и се прави замазка с подходящ наклон за оттичане на водата. Вече изсъхналите мазилка и замазка хидроизолираме в зоните на пряко намокряне.
След като сме изпълнили всички тези условия можем да преминем към лепене на плочките и тяхното фугиране. Изграждаме окачен таван от водозащитен гипскартон, който шпакловаме и боядисваме. Монтираме цялото необходимо оборудване и почистваме.
🔔 Ремонтът на баня е изключително отговорна работа! Наемайте само професионалисти с нужните познания, умения, опит и с пълен набор професионални инструменти. При поръчка за цялостен ремонт на баня от нас, ще получите технически паспорт на извършения ремонт, гаранционни карти за закупените от нас продукти, както и гарнциия за извършените ремонтни дейности.
РЕМОНТНИ ДЕЙНОСТИ БАНЯ Цена за труд

Направено от нас:

Ремонт на баня с ниша Ремонт на баня с ниша Ремонт на баня с душ кабина Ремонт на баня с душ преграда
Ремонт на баня с вграден душ Ремонт на баня с вграден душ
Ремонт на баня с вградена структура Ремонт на баня с вградена структура
Ремонт на баня с хидромасажен панел Ремонт на баня с хидромасажен панел
Ремонт на баня в панелен блок Ремонт на баня в панелен блок
Оглед за изчисляване на цена за труд 30 лв.
Къртене на плочки и санитария цена след оглед
Изравнителна мазилка 18 лв./кв.м.
Изграждане на ВиК 50 лв./точка
Прокопаване и измазване на канали за ВиК 15 лв./л.м.
Подмяна на водомер и спирателни кранове 80 лв./бр.
Г-обр. Куфар от гипсокартон 30 лв./л.м.
П-обр. Куфар от гипсокартон 40 лв./л.м.
Ниша от гипсокартон 100 лв./бр.
Осветление в ниша от гипсокартон 80 лв./бр.
Монтаж на PVC ревизия 30 лв./бр.
Монтаж на ревизия с плочки 60 лв./бр.
Хидроизолация 6 лв./кв.м.
Хидроизолационна лента 8 лв./л.м.
Замазка с наклон за сифон 40 лв./кв.м.
Демонтаж на сифон 40 лв./бр.
Монтаж на сифон 40 лв./бр.
Монтаж на линеен сифон 70 лв./бр.
ЛЕПЕНЕ НА ПЛОЧКИ В БАНЯ Цена за труд
Лепене на фаянсови плочки от 30 до 60 см 55 лв./кв.м.
Лепене на маломерни фаянсови плочки под 30 см 60 лв./кв.м.
Лепене на фаянсови плочки над 60 см +5 лв./10см
Лепене на гранитогрес до 60 см 70 лв./кв.м.
Лепене на гранитогрес над 60 см +5 лв./10см
Лепене на гранитогрес тип паркет 80 лв./кв.м.
Лепене на декоративен фриз 15 лв./л.м.
Лепене на стъклена мозайка до 10см ширина 20 лв./л.м.
Лепене на стъклена мозайка 95 лв./кв.м.
Лепене на подови плочки с 1 наклон 70 лв./кв.м.
Лепене на подови плочки с 2 наклона 100 лв./кв.м.
Диагонално реденена плочки +25 лв./кв.м.
Монтаж на лайсна на външен ъгъл 15 лв./л.м.
Зарязване на плочки до 60 см под 45` 50 лв./л.м.
Зарязване на плочки над 60 см под 45` 100 лв./л.м.
Отвор за ВиК във фаянс 8 лв./точка
Отвор за ВиК в гранитогрес 25 лв./точка
Фугиране с един цвят 6 лв./кв.м.
Фугиране с два цвята 8 лв./кв.м.
ДОВЪРШИТЕЛНИ РАБОТИ В БАНЯ Цена за труд
Окачен таван в баня (до боя) 250 лв./брой
Окабеляване над окачен таван 50 лв./брой
Монтаж на осветително тяло 15 лв./брой
Монтаж на бойлер 65 лв./брой
Монтаж на алуминиева врата 65 лв./бр.
Обръщане на врата с гипсокартон 15 лв./л.м.
Обръщане на врата с плочки 25 лв./л.м.
Лепене на праг от технически камък 40 лв./бр.
Изработка на циментов праг 40 лв./л.м.
Лепене на плочки върху праг 40 лв./л.м.
Лепене на праг за душ параван 40 лв./бр.
Монтаж на душ параван 80-150 лв./бр.
Монтаж на душ смесител 65 лв./бр.
Монтаж на вграден душ смесител 180 лв./бр.
Монтаж на хидромасажен панел 100 лв./бр.
Монтаж на стенен смесител 35 лв./бр.
Монтаж на шкаф мивка и смесител 75 лв./бр.
Монтаж на мивка с ботуш 50 лв./бр.
Монтаж на горен шкаф 35 лв./бр.
Монтаж на горен шкаф с осветление 45 лв./бр.
Монтаж на огледало с LED 40 лв./бр.
Монтаж на моноблок 65 лв./бр.
Монтаж на вградена структура за казанче 120 лв./бр.
Монтаж на тоалетна чиния 40 лв./бр.
Монтаж на вана 180 лв./бр.
Монтаж на вана с хидромасаж 250 лв./бр.
Добавяне на ключ за вентилатор 50 лв./бр.
Монтаж на вентилатор 30 лв./бр.
Позициониране и монтаж на нов контакт 50 лв./бр.
Монтаж на аксесоари 25 лв./бр.
Доставка на материали 30 лв./курс
Качване на материали По договаряне
Работа в център без паркомясто + 10%

Етапи при ремонта на баня:

Къртене

Къртене на плочки в баня
Къртенето преди ремонт на баня, представлява механичното премахване на старите плочки и оборудване посредством хилти. Съборените строителни отпадъци се събират в чували и се извозват до определените за това места. След къртенето се прокопават канали за ВиК тръбите и за ел. окабеляването на банята. Къртенето е начален етап при ремонта на банята. Не забравяте, че за да плануваме местата за бутане и прокопаване ни е нужен проект. Безплатен проект за банята ще ви изготвят във всеки специализиран магазин за плочки, при закупуване на плочките.

Мазилка

Изравняваща мазилка в баня
Мазилката е вароциментов разтвор, предназначен за влажни помещения, който се извмазва на стените с цел изравняване на основата за плочките. Равната повърхност се постига с монтирането на метални водачи, нивелирани в хоризонтал и вертикал, по които се издърпва добре разбърканата вароциментова мазилка. Измазаната стена е равна, здрава и с отлично сцепление към всякакви материали.

Водопровод

Смяна на водопровод в баня
Подмяната на водопроводната система при ремонта на банята е задължителна. Остарелите и износени тръби се сменят с нови полипропиленови, за да си гарантирате по-дългия живот на банята след ремонта, да подобрите качеството и дебита на водата и да избегнете нежелани течове, както във вашата баня, така и в банята на съседа ви.
При цялостна смяна на тръбите в жилището си, не забравяйте че имате тръби и към кухнята си, който също би следвало да се сменят.
Смяната на тръбите става като откачим старите тръби от захранващите щрангове и към тях закрепяме новите тръби. Ако ващите щрангове са нови или подменени с полипропиленови, захващането на тръбите става посредством спойка между тях. Ако щранговите тръби са ви стари метални е желателно да ги подмените с новите полипропиленови, за да не се наложи да къртите новата си баня в последствие при една планирана смяна на щрангове на целия вход. И все пак, ако рещите че старите метални щрангове остават, то тогава захващането на полипропиленовите тръби ще стане с преходна муфа метална резба към полипропилен.
Точното прецизиране на изходите на тръбите спрямо плочкитите става, като изкопаем канали в мазилката и положим тръбите така, че над мазилката да се показват 18 мм от изходните фитинги.

Канализация

Смяна на канализация в баня
Подмяната на канализацията при ремонта на банята обикновено се налага заради промяна в позиционирането на изходите на водата за смесител, душ или вана. Когато не правим промяна в текущите изходи на водопровода, може да заменим само старите сифони.

Замазка с наклон

Замазка с наклон за баня
Замазката в банята е смес на циментова основа, която покрива канализационните тръби . В много нови бани се налагат по два наклона в едно малко помещение, поради възникналата нужда от монтаж на душ кабина. По принцип душ кабините си имат корита, но поради дизайнерската визия на банята те често отпадат и се преминава към лепенето на плочки в комбинация с оттичащ сифон. Вторият сифон остава контролен, за отклоняване на евентуални течове от казанчето или мивката и за източване на бойлера.

Хидроизолация в баня

Хидроизолация в баня
Хидроизолация в банята се прави със специална водонепромокаема смес, която се нанася върху напълно изсъхналите замазка и мазилка. Хидроизолационият продукт за баня може да е на циментова основа или тип течна гума. Нанася се в зоните около изходите на ВиК и в душ пространството. Ъглите на местата където хидроизолираме се подлепят с хидроизолационна лента. Това се налага, тъй като там се съединяват два различни материала и водата лесно си намира път в процепите между тях.

Куфар за баня

Куфар за скриване на тръбите в баня
Куфарът от гипсокартон в банята служи за визуално прикриване на междуетажните тръби (щрановете), водомера и видимите тръби захванати за тях. Куфарът може да се изгради от водоустойчив гипсокартон, блокчета газобетон или от аквапанели. Изложените на вода части се хидроизолират, преди поставянето на плочките. На удобно място се поставя ревизионна вратичка, за достъп до водомера и спирателния кран за целя апартамент. Ревизионните вратички са бели, като стандартната санитария в банята и са изработени от пластмаса, за да не кондензират изпарения в банята. В горната част на куфара може да се постави пластмасова решетка, за да не задържа изпарения или да отдава топлина зимно време, ако под него преминава щранг за топла вода.

Монтаж на структура за вграждане

Монтаж на структура за вграждане
Структура за вграждане може да се монтира на равно със стената, или да се изгради "куфар" от гипсокартон върху нея. Вграденото в стената казанче е естетически красиво. Видим е само бутонът за вода. Самото казанче, както и тръбата за канала, меката връзка и кранът остават скрити зад плочките, с които се облицова структурата.

Лепене на плочки

Лепене на плочки в баня
Лепенето на стенните плочки в банята започва от втория ред от долу нагоре, като за целта захващаме алуминиеви профили към стената, които ще ни служат за опора на плочките и за хоризонтална нивилация. Стените може да са перфектно равни, но на всяка плочка си замерваме с нивилра, защото материала за лепене може да ни подлъже. Измерваме си вертикала в двата края на плочката, а ако е по-широка и в средата. Хоризонталата проверяваме с дълъг нивел/мастар върху лицевата част на целия ред. Хоризонталата на фугите следим с лазерен нивелир, за да запазим водоравно нивилиране, особено за срещащи се срещуположни фуги на плочки над вратата и след външни ъглови лайсни.
Лепенето на подовите плочки в банята започва от сифона и продължава с обратен наклон към стените. Когато имаме душ преграда, лепим нивелиран борд към замазката на пода. Плочките изрязваме до него, след което ги фугираме. След изсъхване на фугата нанасяме санираен силикон по ъглите ба борда и на фугата към стената.

Отвор за ВиК в плочки

Отвор за ВиК в плочки
Отвор за водопровод или канал представлява прецизен объл разрез в плочката позволяващ на тръбата да се покаже през нея. Плочката се изрязва от серия специализирани инструменти. Показващия се фитинг на тръбата трябва да е наравно или няколко мм по-навътре от повърхностния слой на плочката.

Монтаж на врата

Монтаж на алуминиева врата за баня
Най-удачния избор за врата в баня е алуминиева врата. Алуминият не се влияе от водата и влагата, за разлика от дървените и MDF врати. Има избор от прахово боядисани бели врати или врати с дървесен декор. Касата е от тесен алуминиев профил и може да се монтира посредата на отвора, като от вътрешната страна се облича с плочки, а отвъншната с гипсокартон и се шпаклова и боядисва. Може да се поръча каса с первази, като в този случай, вратата се монтира от външния край на отвора, като первазите скриват фугата между касата и стената, а от към банята фугата се застъпва с плочки. Последният вариант е вратата да се монтира от вътрешната страна на банята. Тогава первазите лягат върху плочките, а от външната страна, касата се обръща с гипсокартон.

Монтаж на окачен таван

Окачен таван в баня
Ако не държите на някакво по-специално осветление в банята, може само да се шпаклова тавана и да се монтира подходящо осветително тяло за баня. За монтаж на лунички и плафони, ще ви е нужен окачен таван. Окаченият таван се прави от водоустойчив гипсокартон и се боядисва с латекс за мокри помещения. Ако желаете по-лъскава визия за банята и по-точно за тавана си, то се нуждаете от опънат таван. Опънатия таван е PVC разтеглива плоскост, която се захваща по краищата на стените и след опъване, чрез нагряване се получава идеално гладка и светлоотразителна повърхност.

Монтаж на бойлер

Монтаж на бойлер в баня
За монтажа на бойлер е необходимо да се отдели предпазител на ел. таблото с висок ампераж. От там да се изведе дебел кабел до вратата на банята, където той да се прекъсне с табло за бойлер. От таблото за бойлера до мястото за монтаж в банята се продължава със същата дебелина кабел и се монтира контакт за баня, ако бойлерът е с щепсел или се остава извод за свързване жица с жица, ако бойлерът е без щепсел. Препоръчваме обемен бойлер с вместимост поне 80 литра. Проточните бойлери на стандартно захранване са около 7kw и са със слабо налягане на струята. Най-мощните проточни бойлери с нормална струя на водата работят с трифазен ток и са с над 20kw захранващ ток.

Монтаж на хидромасажен панел

Монтаж на хидромасажен панел
Хидромасажният панел е алтернатива на стандартния душ. Освен стандартните пита, ръчен душ и долен чучур по него са разположени и хидромасажиращи дюзи за горната част на тялото. Монтажът не се извършва посредством стандартна конзола за смесител, а чрез меки връзки, които остават скрити зад панела.

Монтаж на хидромасажна вана

Монтаж на хидромасажна вана
Хидромасажна вана се монтира след преварително изведените ток и ВиК до определените места, според спецификациите за монтаж на ваната.

Монтаж на горен и долен шкаф

Монтаж на шкаф мивка и горен шкаф
Шкафът мивка прикрива ВиК отворите за мивка, като същевременно създава допълнително пространство за принадлежности в банята. Горният шкаф освен пространство за принадлежности ви осигурява и огледало за сутрешния ви тоалет, както и зоново осветление за лицето ви.

Монтаж на моноблок

Монтаж на моноблок
Монтажът на моноблока се състои в сглобяването на тоалетната чиния с казанчето и тяхното свързване към водопровода и канализацията. Това свързване става посредством меки връзки, които не са част от комплекта на моноблока и се закупуват отделно, според нуждите за монтаж в банята. Отделно от комплекта също така трябва да вземете и гумена подложка за тоалетната чиния.

Ремонт на баня за Варна

Изпълняваме ремонт на баня за Варна. Цените за ремонта на баня се изчисляват при огледа.
Задължителни условия за започване на ремонт от наша страна са: Оказваме професионална консултация за набавяне на плочки и оборудване за баня на място в магазин на наш партньор.